Sint Jorisgilde Budel
Een rijke historie:
Het Budelse Sint-Jorisgilde mag gerekend worden tot een van de oudste verenigingen in Budel. Evenals de drie andere schuttersgilden die onze gemeente Cranendonck rijk is gaat haar oorsprong enige eeuwen in de tijd terug. Aantoonbaar is dat er al in 1557 sprake was van een Sint-Jorisgilde in Budel. Helaas zijn er uit de oude geschiedenis geen documenten of archiefstukken bewaard gebleven. Toch kan men uit het oude gildenzilver dat het gilde door de eeuwen heen heeft verzameld herleiden dat het gilde een rijke historie heeft. De oude koningspapegaai is gemaakt omstreeks 1650. Het oudste, nog in bezit zijnde schild, dateert uit 1707. Tussen 1707 en 1855 hebben vele koningen en keizers een zilveren schild aan de zilvercollectie toegevoegd. Het gilde is een tijdlang rustende geweest, ofwel niet actief. In die periode is het oude zilver bij de gemeente in bewaring gebleven.

Nieuwe start met “Nooit Gedacht”:
In 1948 werd in Budel een Kruisboogvereniging opgericht. Dit is de bakermat voor de heroprichting van het huidige Sint-Jorisgilde. Mede op aandrang van het toenmalige bondsbestuur van de Bond van Schuttersgilden Kring Kempenland wordt in 1953 het Sint -Jorisgilde in Budel nieuw leven ingeblazen. In dat jaar treedt het gilde toe tot Kring Kempenland. Er wordt een vaandel gemaakt, er komen uniformen, en ook het oude zilver kan men bij de gemeente in ontvangst gaan nemen. Naast kruisboogschieten gaat men ook tamboers en vendeliers aan het gilde toevoegen. Later komen hier nog bazuinblazers bij. Bij tal van gelegenheden binnen en buiten Budel verzorgt het gilde optredens, of geeft men klank en kleur aan de festiviteiten. Het gilde neemt deel aan gildenfeesten in binnen en buitenland.

Een gilde voor jong en oud:
Het gilde uit Budel heeft een zeer gevarieerd ledenbestand. Zowel jong als oud zijn bij het gilde welkom. We kennen geen maximum leeftijd, immers gildenbroeder of gildenzuster kun je zijn een leven lang. 

Gildenbroeders en gildenzusters:
Van oudsher zijn schuttersgilden in de regel echte mannenverenigingen. Het Sint-Jorisgilde Budel echter niet meer. Alweer vele jaren kunnen ook meisjes en vrouwen toetreden tot het gilde. Zij hebben niet alleen dezelfde plichten als gildenbroeders, maar genieten ook alle rechten die aan het gilde verbonden zijn. Zij kunnen zelfs Koning van het gilde worden.

Een eigen gildelokaal:
Het gilde beschikt over een eigen Gildelokaal met de naam “De Vaandrig”. Het is gelegen aan de Poelderstraat 5 in Budel en wordt gebruikt om te oefenen met tamboers en bazuinblazers. Maar ook de schutters vinden er gelegenheid om te oefenen met de kruisboog. Zowel op de vlakbaan binnen of buiten op de wip. Boven alles is het gedurende de openingstijden de huiskamer van alle leden van het gilde. Op feestelijke wijze is De Vaandrig in maart 2008 in gebruik genomen. De Vaandrig is open voor leden en belangstellenden bij elke tromrepetitie om de veertien dagen op de zondagochtend van 10.00 tot 11.30 uur. Zeker op de maandagavond is iedereen vanaf 19.30 uur van harte welkom. De koffie staat klaar en er kan geschoten worden met de kruisboog.

Wat kan je bij het gilde doen?
• Kruisboogschieten
In de wintermaanden wordt geschoten op de vlakbaan 10 meter. In de zomer wordt buiten geschoten op de zogeheten wip. (schietmast van 12 meter hoog) Men hoeft niet te beschikken over een eigen kruisboog. Iedereen kan gratis gebruik maken van verenigingsbogen. Elke maandagavond vanaf 19.30 uur kan men vrijblijvend kennis maken.
 • Trommen en/of bazuinblazen
Het korps tamboers en bazuinblazers van het gilde geeft klank aan het gilde. Binnen het gilde kan de opleiding verzorgd worden. De traditionele gildetrom of bazuin wordt beschikbaar gesteld door het gilde. Binnen het korps kunnen we altijd aanvulling gebruiken. Een opleiding tot tamboer of bazuinblazer kan zonder kosten. Met name jeugdige belangstellenden zoeken wij voor dit onderdeel binnen ons gilde.
• Vendelzwaaien
Een bijzonder gezicht is altijd weer het vendelzwaaien. Het spel van een vendelier met de vlag heeft een diepere betekenis dan men aanvankelijk verwacht. Het gilde kan dringend nog enkele jeugdige belangstellenden gebruiken die de vendelkunst machtig willen worden. Ook hier kan men vrijblijvend informatie verkrijgen of eens komen proberen of het iets lijkt. Ook hier weer worden de kneepjes bijgebracht door de ervaren gildenbroeders van het eigen gilde.  
• Gewoon gildenbroeder of gildenzuster.
Mensen die zich betrokken voelen bij het gilde, en datgene wat het gilde doet of uitdraagt, maar niet actief willen zijn met een van voornoemde activiteiten kunnen als gildenbroeder of gildenzuster toetreden. Al of niet in uniform.
Informeer eens naar de mogelijkheden bij een der leden van de overheid.

Overheid als bestuur:
Binnen het gilde spreken we over de overheid als we het over bestuur hebben. Bij deze mensen kan je altijd terecht als je iets wilt weten over het gilde. Je kunt eens langs komen tijdens een verenigingsavond, of stuur een email naar het gilde.

Het gilde verzorgt door het jaar regelmatig optredens en presentaties en is onder meer aanwezig bij de dodenherdenking, fakkelestafette en de intocht van Sinterklaas. Verder neemt het deel aan gildenfeesten in binnen- en buitenland. Met enige regelmaat zijn ook leden van het gilde van de partij bij bijzondere gebeurtenissen zoals bij een koninklijk bezoek aan de provincie, en twee keer waren vijf van onze vendeliers van de partij bij de stadionconcerten van Guus Meeuwis om tijdens het lied Brabant te vendelen. Kortom, het gilde is er ook graag bij als er iets te doen is.


Share by: