Skip Navigation
 een winters plaatje

de schietmasten

De naam onthuld aan de zijgevel

De sleutel afkomstig uit Weert

De zegening door twee pastoors

De Vaandrig

De Vaandrig is de naam van het verenigingsgebouw.

Op 16 maart 2008 werd het op feestelijke wijze geopend door burgemeester Meinema van de gemeente Cranendonck. De inzegening werd gedaan door pastoor Roes uit Budel en zijn collega pastoor Cornelissen uit Budel-Schoot.

De Vaandrig is het "thuis" voor het gilde. Wekelijks is er op maandagavond de verenigingsavond waarbij de gildeleden elkaar in De Vaandrig ontmoeten. Gedurende de wintermaanden wordt er op deze avonden geschoten met de kruisboog op de vlakbaan. Zodra de zomertijd van start gaat wordt er buiten op de wip geschoten met de kruisboog. Naast de Vaandrig heeft het gilde op het terrein de beschikking over vier schietmasten voor heet beoefenen van deze vorm van kruisboogschieten. Om de week op de zondagochtend oefenen de tamboers en bazuinblazers in De Vaandrig.  

Verder ontvangt het gilde er met enige regelmaat gasten om kennis te komen maken met de kruisboog en de rijke tradities van het gilde.

Naast het gilde maken ook de Zonnebloem en Accordeonorkest Nemaldo gebruik van De Vaandrig voor hun activiteiten.

 

Betekenis van de naam: "De Vaandrig"

Als het gilde zich presenteerd heeft zij altijd een groot vaandel bij waarop de patroonsheilige van het gilde, Sint Joris, is afgebeeld. Naast deze afbeelding ook de naam en de plaats van herkomst. Het Vaandel is een belangrijk attribuut binnen het gilde. Ieder lid legt bij zijn of haar installatie de eed van trouw af aan het Hoofdvaandel en komt zo ook onder de beschutting, bescherming, van het gilde.
Het gilde mag zich in haar onderkomen ook beschut weten. Vaandrig is de benaming voor de gildebroeder die dit zware vaandel meedraagt als het gilde zich presenteerd. Bij de keuze voor de naam, De Vaandrig, is ook een eerbetoon ingesloten aan onze Vaandrig Jos van Bree. Hij was ruim 25 jaar een trouw gildebroeder en trotse Vaandrig van ons gilde. Hij maakte het mogelijk dat we als gilde ons eigen gildehuis konden realiseren. Hij heeft zelfs nog actief meegebouwd aan De Vaandrig. Hij heeft echter ingebruikname zelf niet meer mogen meemaken. In de afbeelding op de zijgevel en in de naamstelling zal Jos van Bree in elk geval met het gilde verbonden blijven.  

 
 
« ga terug|Print|vertel kennis